Ελαφόνησος: Tο μαργαριτάρι της Πελοποννήσου χωρίς κρούσματα του Covid-19

Ελαφόνησος: Tο μαργαριτάρι της Πελοποννήσου χωρίς κρούσματα του Covid-19

 

Η πανδημία προκρούστειος κλίνη για κάθε κοινωνία

Η Ελλάδα παγκόσμιο πρότυπο κοινωνικής συνοχής, ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας
Κλείνοντας η πρώτη φάση κινδύνου των εσπευσμένων πειραματικών περιοριστικών μέτρων κινητικότητας κατά της εξάπλωσης του COVID-19 βγάζω τα πρώτα συμπεράσματά μου. Κοιτάζοντας την παγκόσμια κατάταξη των χωρών η Ελλάδα με τους λιγότερους από 150 νεκρούς βρίσκεται πολύ ψηλά στην εκτίμηση ικανότητας χώρας κράτους να αντιμετωπίσει διεξοδικά την επιδημία. Έχει σημασία να ερευνήσουμε και να κατανοήσουμε τα αίτια που δίνουν αυτό το προσωρινό μεν, αλλά εντελώς πρωτότυπο και ταυτόχρονα πολύτιμο δεδομένο που αλλάζει σημαντικά τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του Έλληνα, από απείθαρχο κι ανεύθυνο υπήκοο εχθρό του κράτους σε πειθαρχημένο υπεύθυνο πολίτη μιας συγκροτημένης χώρας.
Πιστεύω πως η υιοθετημένη μέθοδος κρατικής νουθεσίας ενός νέου πρωθυπουργού με ήπιο αρχηγικό προφίλ που ακολουθεί πιστά τις επιστημονικές επιτροπές, η ανάθεση συντονιστικού ρόλου σε έναν ικανό τεχνοκράτη όπως ο Τσιόδρας που ασκεί δημόσιο λόγο ως επιστήμονας αλλά με μεταφυσικό ανθρώπινο κι αξιαγάπητο, φιλικό προς τον πολίτη τρόπο, ήταν το πρώτο διπλό δείγμα επιτυχίας.
Ο Χαρδαλιάς ως πολιτικός υπεύθυνος, ελεγκτής της πολιτείας έγινε προσωρινά ο βούρδουλας Χατζηαβάτης κατά των απείθαρχων παραβατικών, με σχετική επιτυχία στο έργο του.
Ο μέσος Έλληνας είχε την "τύχη" να παραδειγματιστεί έγκαιρα από την υποτροπή της γειτονικής Ιταλίας και να φοβηθεί από τις άμεσες τραγικές συνέπειες μετάδοσης του ιού στην Ελλάδα, οπότε συνεργάστηκε σφόδρα με τα προληπτικά μέτρα.
Η Ελλάδα όμως έχει και πολλά σχετικά πλεονεκτήματα που η επιστήμη ακόμα διερευνά και σύντομα θα μας δώσει μια πληρέστερη εικόνα που να εξηγούν τη χαμηλή μεταδοτικότητα και θνησιμότητα της πανδημίας. Εν συντομία αναφέρω πως στο μικροσκόπιο των επιστημονικών ερευνών για την υιοθέτηση μιας ενιαίας μαθηματικής φόρμουλας υπολογισμού της επικινδυνότητας της SARS-COV-2 είναι μεταξύ άλλων, η πυκνότητα πληθυσμού, η ατμοσφαιρική μόλυνση, η μέση ηλικία δημοτών, η κινητικότητα, οι υγειονομικές λαϊκές συνήθειες όπως το συχνό πλύσιμο χεριών, η γενετική άμυνα, η αυξανόμενη ανοσία αγέλης, οι καιρικές συνθήκες, θερμοκρασία, υγρασία κλπ.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το 60% περίπου των ελλαδικών κρουσμάτων βρέθηκαν στο αστικό περιβάλλον της κοσμοπολίτικης Αθήνας με πολλά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά! Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η αραιοκατοικημένη επαρχία με χαμηλή κοινωνική δραστηριότητα και ζεστό κλίμα, ανυπαρξία αστικού ιστού ή βιομηχανικής μόλυνσης, όπως η Λακωνία, έχουν μηδενικά κρούσματα!
Η Ελλάδα πάντως διατηρεί προς το παρόν μια σπουδαία ευρωπαϊκή στατιστική πρωτιά που την καθιστά ευνοημένο τόπο πρώτης διαλογής για τις φετινές διακοπές και αυτό πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού για όλο το καλοκαίρι, ώστε οι επισκέπτες τελευταίας στιγμής να προτιμήσουν να έρθουν στην κοντινή, φιλική, φιλόξενη και σίγουρη από πλευράς υγείας και ασφάλειας Ελλάδας, με άφθονο ήλιο, κρυστάλλινη θάλασσα, μακραίωνη ιστορία, παγκόσμια μνημεία, σπουδαίο περιβάλλον, αρχαίο αλλά πλέον και σύγχρονο πολιτισμό μετρήσιμο με τα σύγχρονα εργαλεία της κοινωνιολογίας.
Βγαίνοντας λοιπόν από την πρώτη φάση πρόληψης με αναγκαστικό δια νόμου εγκλεισμό κατ'οίκον, μπαίνουμε στη δεύτερη της προσεκτικής ευσυνείδητης ατομικής αποστασιοποίησης μεταξύ μας για 15 τουλάχιστον ακόμα ημέρες, ώστε να συνεχίσουμε την αυξανόμενη χαλάρωση των μέτρων πρόληψης μέσα στον Ιούνιο και να επιτραπεί η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με όλα τα θετικά οφέλη για την ελληνική οικονομία που στηρίζεται άμεσα περί το 20% από τον τουρισμό και έμμεσα περί το 40% από το εισαγόμενο συνάλλαγμα σε όλη την αλυσίδα γύρω από το τουριστικό εξαγώγιμο προϊόν.
Η φετινή χρονιά θα είναι πλήγμα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία που θα υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές σε ΑΕΠ, σε εμάς όμως αρμόζει η προσπάθεια να παλέψουμε τώρα με προφύλαξη και η πολιτεία με αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα εισόδου και λειτουργίας του τουριστικού κλάδου για το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κοινές αποφάσεις που θα ισχύουν σύντομα σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Αν κερδίσουμε ως πολίτες την πρωτιά σε ανοσία στην πανδημία, σίγουρα θα κερδίσουμε και το στοίχημα συγκριτικού πλεονεκτήματος να γίνει η Ελλάδα πόλος υποδοχής του παγκόσμιου τουριστικού κύματος τουρισμού last minute.
Ας το προσπαθήσουμε, ως συλλογικό στοίχημα, εθνική υπεραξία, συγκριτικό πολιτισμικό πλεονέκτημα να είμαστε Έλληνες όχι για κληρονομικούς λόγους άλλων εποχών, άλλων γενεών, αλλά με την ίδια την αξία μας, την κοινωνική συμπεριφορά μας!

Ευάγγελος Αλεξανδρής
Εκπαιδευτικός, Κοινωνιολόγος, Δημοσιογράφος
4 Μαΐου 2020