Ελαφονήσου

Η Ελαφόνησος είναι ένα πολύ μικρό νησί που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου απέναντι από την πόλη της Νεάπολης. Έχει έκταση 19 τετραγωνικών χιλιομέτρων και απέχει μόλις 570 μέτρα. από την ακτή της Πελοποννήσου (Punta). Το όνομά του, Ελαφόνησος, που στα ελληνικά σημαίνει Deer Island, φαίνεται να προέρχεται από το γεγονός ότι κατά την αρχαιότητα «, ήταν ευρέως διαδεδομένη πρακτική κυρίως το κυνήγι του κόκκινου ελαφιού, έτσι ώστε ο ιστορικός Παυσανίας Έλληνες.

Επίσης στη γύρω περιοχή υπήρχαν πολλά ιερά αφιερωμένα στη θεά του κυνηγιού της Νταϊάνα. Η Ελαφόνησος είναι ίσως το πιο εξωτικό νησί της Μεσογείου με τις παραλίες της Καραϊβικής με ωραία χρυσή άμμο και τυρκουάζ πράσινα νερά. Το πιο διάσημο είναι αναμφισβήτητα η παραλία του Σίμου με τους δύο κόλπους της απερίγραπτης ομορφιάς που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της νησίδας. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες όμορφες παραλίες, όπως η μεγάλη παραλία της Παναγίας, όπου η θάλασσα έχει όμορφα βάθη πλούσια σε βλάστηση και πολύχρωμα ψάρια. Η Λεύκη, στα δυτικά του νησιού, είναι μια μικρή παραλία που προστατεύεται από τους ανέμους από την λευκή αμμουδιά και τα τυρκουάζ και κρυσταλλικά νερά. Το μόνο χωριό που είναι επίσης λιμάνι βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, όπου ζουν μόνο μερικές εκατοντάδες κάτοικοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ψαράδες.

Στην πόλη Παυλόπετρα υπάρχει μια βυθισμένη πόλη της Εποχής του Χαλκού, μία από τις σημαντικότερες υποθαλάσσιες τοποθεσίες στον κόσμο.

Το καλοκαίρι είναι αρκετά συχνές από τους τουρίστες, ειδικά κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Το κλίμα είναι μεσογειακό με μεγάλα καυτά καλοκαίρια.